Iar când spun heaven, nu mă refer doar la mâncare, deși mâncarea este dumnezeiască indeed :-). mă refer la faptul că este preparată cu iubire și te simți ca acasă în oricare dintre localuri.
Primul wrap vegan Sara Green s-a născut în 2015, iar eu sunt” de-a casei” din 2016, de când am colaborat pentru VegFest, cel mai mare eveniment dedicat comunități de vegetarieni din țară la vremea aceea. A fost dragoste la primul veggie wrap…și al doilea, și al treilea. 🙂
Am revenit mulți ani cu drag la Sara Green pentru mâncare delicioasă și sănătoasă, în special la ”căruță” în Nicolae Caramfil, primul lor local.
Cine este Sara Green?
Însă, mai presus de prietenie și aprecierea mea sinceră pentru mâncare, care sfidează multe comentarii de genul ”mâncarea vegană nu e gustoasă”, este un business care s-a dezvoltat foarte frumos.
Este o afacere de familia. pornită de Alexandru Bădulescu din dorința de a se hrăni sănătos și a trăi mult și bine, mai ales de când în viața lui a apărut și Sara, înainte de Green. 🙂
Este, așadar, un business care hrănește la propriu familia lui și a celor implicați în business, ceea ce îmi inspiră întotdeauna responsabilitate și sănătate. Încă nu am întâlnit proprietari de restaurant care mănâncă atât ei, cât mai ales copiii lor de acolo, fără să ia foarte în serios aprovizionarea cu ingrediente de calitate și prepararea lor cu grijă.
”În august 2015 deschideam prima locație Sara Green, Food tuck-ul din Aviației și eram primul și singurul angajat. Acum, în februarie 2020, avem în plus laboratorul propriu de producție, unde facem 99% din produsele noastre, 2 bistro-uri în zona Piața Victoriei și urmează și alte surprize cât de curând. Toate împreună cu o echipă minunată de 15 oameni, frumoși și pretențioși cu ceea ce fac.”, traiectoria Sara Green, povestită de Alex. 🙂
Produsele Sara Green sunt disponibile atât în cele 4 locații, cât și pe platformele partenerilor de delivery (UberEats, Food Panda, Glovo, Takeaway). Excepție o face meniul zilei, disponibil exclusiv pe UberEats sau prin abonamente (detalii aici).
Sara Green în 2020
La începutul lunii februarie au deschis o nouă locație pe Calea Victoriei 153 (e un pic după colț, pe Sevastopol). Din păcate nu am putut ajunge la petrecerea de deschidere, dar poți vedea poze aici.
Am ajuns la fix, înainte de carantină :-), și am fost plăcut impresionată spațiu, mai ales că celelalte restaurante sunt destul de micuțe. Acum ai, în sfârșit, un local 100% vegan chiar în centru, în Piața Victoriei. Locația este deschisă de luni până duminică, între 8:30 și 21.30, perfect pentru orice program de mese. (mai puțin cel de 5AM după club :)))
Informație importantă: au și cafea foarte bună.
Ca planuri pentru 2020, tot Alex ne spune că ”urmează noi locații fizice, dar și câteva Black kitchens cu ajutorul cărora să putem acoperi întreg Bucureștiul prin partenerii noștri de delivery. De asemenea, avem în plan noi produse pe care le dezvoltăm și vrem să le facem cunoscute pe piață. Cel mai bun exemplu este popularizarea tempeh-ului, împreună cu Asociatia Veganilor din România, și valorificarea lui în piață. Este un produs minunat. dar care încă nu este aproape deloc cunoscut la noi.”
Eu una abia aștept și o să public pe Facebook și prima degustare la care ne invită Alex. ☺️
Ce poți mânca la Sara Green
Bine, bine, dar ce se mănâncă la Sara Green, asta e cel mai important până la urmă, nu? 🙂
Deși sunt fană veggie wrap, hummus și burrito, am încercat meniul zilei pentru că îmi suna bine atât supa marocană de linte. cât și high protein wrap (năut, pastă de susan, tofu, varză roșie, castraveți murați în saramură, salată verde, lipie cu maia și făina integrală).
năut, pastă de susan, tofu, varză roșie, castraveți murați în saramură, salată verde, lipie cu maia și făina integrală.
Îți mai spun un secret: au cei mai buni castraveți murați pe care i-am mâncat vreodată. 💗
la început aveau destul de puține preparate, mai ales că merg pe ideea de fast food și totul se prepară pe loc, în doar 2-3 minute. Acum și-au mai lărgit meniul cu mai multe sortimente de burgeri, supe, spaghetti, deserturi și multe altele.
Le poți testa în oricare dintre cele 4 locații (Caramfil, Aviației, Victoriei și Lascăr Catargiu), comanda prin Uber Eats. O altă variantă este să îți faci direct la ei un abonament, prin care îți livrează mâncarea acasă sau la birou în fiecare zi, de luni până vineri.
O rețetă de încercat și acasă
L-am convins pe Alex să ”dea din casă” și să ne lase și o rețeță de încercat acasă. Și nu orice rețetă, ba chiar chifteluțele de falafel din veggie wrap, pe care abia aștept să le gătesc.
Chifteluțe de falafel
Ingrediente:
- 250 grame de năut fiert
- 1 ceapă roșie tăiată cubulețe
- 3 legături de pătrunjel proaspăt, tocat
- 1/2 cană de faină (de preferat integrală)
- 2-3 căței de usturoi tocați și zdrobiți cu cuțitul
- Puțin suc de lămâie
- 1 linguriță de chimen
- 1 lgt de coriandru măcinat
- 1/2 – 1 linguriță de sare, dupa gust
- 1/2 linguriță de chili (pentru cei cărora le place puțin picant)
- ulei de maline (aprox. 30- 50 ml.)
Mod de preparare:
Se adaugă toate ingredientele (cu excepția pătrunjelului) într-un blender cu lama S și se mixează până se obține o pastă omogenă. Se adaugă și pătrunjelul și se mai mixează puțin. Acum avem două variante:
- se pot prăji în tigaie (de preferat în ulei de turte de măsline)
- se pot face la cuptor, care se preîncălzește la 220 grade. Pe tavă se pune o foaie de copt, care se unge cu puțin ulei. se adaugă chifteluțele și se gătesc timp de 20-25 de minute.
Se asezonează de preferat cu sos tahini și usturoi pentru cunoscători sau cu guacamole pentru o masă bogata în nutrienți și gustoasă în același timp. 🙂
Sunt curioasă cu ce combinați voi chiftelele de năut. Aștept pozele voastre la annamusat@gmail.com, să fac și un later edit cu ideile voastre.
Pe cei de la Sara Green îi găsești și pe Facebook aici. Până îi poți vizita chiar tu, comandă online și convinge-te că sănătatea are gust bun.