Industria horeca trăiește cele mai negre timpuri în această perioadă dominată de COVID-19, iar recuperarea va fi destul de greoaie.
Unele restaurante s-au reorganizat și au început să facă și delivery (despre unele a scris și Andra aici), altele s-au închis de tot. În orice situație, încasările au scăzut drastic, ceea ce face o misiune foarte grea, chiar imposibilă, de a susține business-ul așa cum a fost până acum.
Cum poți susține afacerile mici
O inițiativă lăudabilă în acest sens este cea a prietenilor de la ialoc.ro, împreună cu Beans & Dots – ”Susținem Afacerile Mici”.
Campania #sustinemafacerilemici a pornit de la Beans & Dots și cum conceptul de card cadou era deja prezent pe platforma ialoc de aproximativ un an, a fost a match made in heaven. 🙂
Pe ialoc.ro a fost lansată inițial sub o altă formă. Erau incluse experiențe culinare cu un cost fix, care să fie făcute cadou, fie în mediul corporate, fie pentru prieteni gurmanzi.(eu una aș fi apreciat acest cadou 🤭). Puteai comanda, de exemplu, un card de food & wine pairing la restaurant Diplomat, în care erau incluse mai multe preparate, cu câte un pahar de vin recomandat.
Mi se părea o oportunitate foarte mișto pentru restaurante, să își ”etaleze” cele mai interesante combinații și specialități, iar pentru clienți the ultimate dining experience. Mi se pare că așa guști cel mai bine din tradiția unui loc, fie că vorbim despre o țară, o comunitate sau un restaurant.
Sper totuși, când revin lucrurile la normal, să fie reluat modelul vechi și poate să crească și popularitatea ideii printre restaurante, astfel încât să poți avea o experiență completă de dining, cu o diversitate mare de influențe culinare.
Revenind la campania #sustinemafacerilemici, au refăcut secțiunea începând cu 15 martie, iar în prima săptămână s-a lucrat la foc automat să se adauge zeci de localuri, iar în timp, opțiunea a devenit disponibilă și pentru saloane de înfrumusețare, designeri și orice business mic, practic.
Când am vorbit cu Cosmin săptămâna trecută, se vânduseră deja vouchere în valoare de peste 13.000 de euro, mulți bani mergând spre cafenele, care au, de obicei, o comunitate mai unită și aproape numai clienți recurenți.
Pe lista mea din localurile listate pe #sustinemafacerilemici au ajuns :
NOUA – visez de mult la “România în farfurie”, dar nu am ajuns nici anul acesta. Fie nu am găsit loc, fie m-am trezit că merg duminică, duminica fiind închis la ei. 🙂
Unison Food – comand de la ei de fiecare dată când poftesc la ceva vegan și delicios.
Paninaro + mic dejun = much love, iar cum micul dejun e preferatul meu, se califică instant în finală (pe lista scurtă de mic dejun intră și Eggcetera în Cluj, la care nu reușesc să ajung nicicum de peste un an).
Bio Bio Gelato – pentru deserturile semi fredo pe care încă nu am apucat să le testez. Am pus multe poze yummy aici.
Lista ta cum ar arăta?
Printre cele mai inedite afaceri listate pe #cardcadou, se numără?
- Joy2Wander – închiriere autorulote (bună idee pentru vara asta :-D)
- Nail District – e destul de sugestiv numele 🙂
- Soft Wash – spălătorie profesionistă de haine
- Société Gourmet – cursuri de gătit
- Artizthick – dance studio
Despre Ialoc cu Cosmin Măgureanu
Îmi place să descopăr povești interesante, așa că dacă tot am scris despre campanie, am ajuns să povestesc puțin cu Cosmin și despre planurile ialoc.
Ialoc.ro a apărut în 2017, după aproape un an de muncă la aplicație, site și toate procesele din spate. Modul în care s-au lansat a fost foarte interesant – ”am început guerrilla style, cum recomandă multe cărți de lean start-up. Am listat toate localurile din București și le trimiteam telefonic rezervările. Făcând asta, am validat nevoia pieței pentru așa ceva, iar abia apoi au apărut serviciile de management de rezervări.”
Primul client, care încă are activitate și utilizează platforma, a fost Edo Sushi, iar apoi, cu o creștere de 10x după primul an și ceva mai constant din al 3-lea, au ajuns să fie adăugate sute de restaurante.
S-au lovit constant de celebrul ”nu o să meargă” atât la început, cât și la noi servicii pe care le-au inclus treptat în portofoliu. Unele dintre ele sunt on hold, până la redeschiderea restaurantelor, însă voi reveni cu un update când am mai multe informații.
PREMIERĂ EXTRA SUPER EXCLUSIVĂ
Printre noutățile care vor fi implementate pe ialoc.ro zilele acestea, se numără și ”comandă la pachet”, în care poți comanda direct prin ialoc preparate special alese. Multe restaurante nu livrează în mod normal, deci așa te poți bucura de mai multă diversitate. Printre primele restaurante care au adăugat această opțiune este și Noua, la care salivez de câteva luni și sunt curioasă ce preparate vor alege pentru acest meniu.
Nu știu de voi, dar mie cel mai dor îmi este să ies în oraș la masă. Abia începusem să-mi fac bucket list-ul de primăvară…
Ialoc Business
Pe lângă componenta de rezervări online, foarte la îndemână și ușor de folosit pentru persoanele care vor să rezerve o masă în oraș, ialoc este foarte util și în strategia de business.
Localurile își pot gestiona mult mai ușor rezervările și informațiile despre clienții care le calcă pragul, putând deveni un instrument excelent de marketing. Am implementat și eu serviciul de rezervări alături de câțiva clienți și ce am observat este că localurile nu profită la maximimum de informațiile pe care le pot avea prin analiza rezervărilor. Aș zice că nu avem încă o cultură foarte orientată pe retenția clienților și client service, în general.
Fără să intru în foarte multe detalii, cum cred că poți profita la maximum de facilitățile aplicației ialoc:
- Notează absolut toate rezervările în aplicație (chiar și cele telefonice sau de pe Facebook) cu cât mai multe detalii: oră, număr de persoane, consumație, preferințe, note speciale etc.
- Folosește-te de statistici – analizează când e cel mai aglomerat, care e timpul mediu petrecut la masă, valoarea medie a notei de plată etc., pentru a te ajuta în crearea de campanii sau oferte speciale și a gestiona bine ”traficul”. De exemplu, dacă sunt constant mese ocupate doar de persoane care beau ceva, creează o zonă separată de drinks și limitează timpul rezervării. Unele restaurante acceptă doar rezervări de 2 ore pentru cină, de exemplu.
Poate voi scrie mai pe larg un articol și pentru localuri. Chiar mi-ar plăcea să știu ce tematici ai vrea să abordez pe blog. La fel cum dacă ai întrebări sau sugestii, te rog să-mi lași un comentariu mai jos sau să-mi scrii un mail. Răspund cu drag la fiecare mesaj.
Verifică chiar acum dacă localul tău preferat este listat pe ialoc (sau poate vrei să încerci ceva nou) și susține-i cu un voucher achiziționat, pe care să îl folosești oricând, anul acesta. 🙂