Se spune că ”poți scoate fata din Berceni, dar nu poți scoate Berceniul din fată”…:-)
Berceni este cartierul în care am crescut, pe care o să-l prețuiesc o viață și unde am învățat două lucruri importante. Primul este importanța muncii, că doar așa poți ajunge să trăiești echilibrat și frumos, iar al doilea este puterea comunității.
Puterea comunității probabil că se aplică și în alte cartiere, însă în Berceni am văzut-o cu ochii mei, în orice fel de business sau inițiativă. Fie că era vorba de restaurant, magazin sau cabinet stomatologic, unde erau oameni mișto, era și o comunitate unită și toată lumea știa că dacă vrei ceva bun, acolo mergi.
Cam asta este și cazul South Burger, poate cel mai cunoscut și apreciat restaurant din sudul Bucureștiului, unde găsești burgerii ăia super buni.
Povestea South Burger
Rețeta clasică de multă muncă și comunitate strânsă și frumoasă se aplică și celor de la South Burger. Pe Andrea și pe Claudiu i-am cunoscut acum aproximativ 2 ani și m-a impresionat din prima dedicarea lor și câtă muncă implică tot ce ține de restaurant, livrări, anagajați, ingrediente, contabilitate, renovări, promovare etc.
Prin multă muncă și dezvoltare continuă au ajuns de la o burgerie de cartier, la 3 locații, flotă de mașini cu livratori, centrală de call center pentru comenzi și rezervări, preparate noi și multe altele.
Mai departe, o las chiar pe Andrea să povestească, pentru că mi-a plăcut foarte mult tot ce a zis și nu vreau să-i alterez mesajul. 🙂
”Noi doi ne-am cunoscut în domeniul în care lucram pe atunci, eu accesorii de mobilier și Claudiu
producție de mobilă. El trecea printr-o perioadă dificilă, deoarece nu reușea să găsească
personal calificat pentru firma lui și mereu și-a dorit o cafenea. Bine, o cafenea și un cangur, dar cangurul nu e încă legal. 🙂
Prima locație trebuia să fie o cafenea undeva în zona Unirii, unde ne asociasem cu niște prieteni, însă înțelegerea a picat înainte de a se materializa. Așa că am ajuns în Berceni și ne-am apucat de o pizzerie, doar noi 2. Pe parcursul amenajărilor am hotărât să fie altceva, ceva cu mâncare pe gustul nostru. Locuind aici ( eu de 1 an, el de când se știe), aveam mereu probleme cu ieșitul la o bere. Nu prea ne găseam locul în cartier și mereu trebuia să o luăm spre centru.
Voiam să fie un loc unde oamenii din cartier pot veni îmbrăcați lejer să bea o bere sau să mănânce ceva seara, când se întorc de la muncă. Așa că am hotărât să fie o burgerie. Prin recomăndarile unei prietene am găsit un bucătar și am discutat puțin despre ce am vrea să facem, după care ne-am apucat de teste …..si am tot gustat vreo lună continuu. :-))
Când am fost gata, am deschis prima zi doar pentru prieteni și s-a lasat cu o petrecere faină până la urmă. Apoi prima zi cu clienți, prima zi în care, spre surprinderea noastră, a fost plin, avem clienți care au venit în prima zi și încă vin după 4 ani. Avem niște clienți foarte mișto, ăsta e lucrul care ne ridică mereu moralul când suntem la pământ.
Da’ avem și o echipă mișto. Avem oameni care sunt cu noi de la deschidere, din ziua 1. Am încercat să fim aproape de oamenii noștri, de foarte multe ori am muncit cot la cot (uneori nu a fost prea bine), am învățat să facem absolut orice în business-ul nostru. Munceam și 16/17 ore pe zi și de câte ori voiam să renunțăm (ca au fost câteva ocazii) apărea ceva. Apărea un client mega mulțumit sau un angajat, o chestie din asta care îți dă forță atunci când ți-ai băga picioarele în tot.”
Investiția inițială în South Burger
”Investiție inițială….tot. Toți banii, toată energia, toată suflarea.
Investiția noastră cred că a fost mai mare decât era cazul. Atunci când nu vii din domeniu cumperi scump orice informație și am aflat mai târziu cam cât de scump. Plătești orice serviciu dublu sau chiar triplu când nu ești familiarizat și vrei să fii mulțumit.
Claudiu numea la un moment dat restaurantul nostru – gaura neagră – oricât cumpărai, tot mai trebuia ceva. 🙂
Andrea Cozma
Toate aceste eforturi și cheltuieli de început costă, de obicei, foarte mulți ani un business. Am apreciat mereu la South Burger că au investit continuu. Au adus mereu ceva nou, un restaurant nou, extinderea ariei de livrări, call center pentru eficientizarea comenzilor, bucătari noi, preparate noi și așa mai departe.
Nu au făcut niciodată rabat de la calitate și chiar și acum folosesc exact aceleași ingrediente de calitate și aceleași servicii, chiar dacă volumul vânzărilor a scăzut și este o perioadă mai dificilă.
Ce îi face cei mai buni burgeri din sud?
Am auzit de la foarte multă lumă că la South Burger se găsește cea mai bună mâncare din zona Berceni-Brâncoveanu, că burgerii sunt geniali și multe alte recomandări.
Varianta pe care o știu de la clienți e că opțiunile sunt delicioase, foarte apreciate fiind, de exemplu, Sweety Burger, cu dulceață de ceapă sau Krusty Burger, cu bacon crocant.
Eu, care mă decid mereu foarte greu la mâncare, prefer South Burger, care conține și vită și miel și este foarte gustos. Alături de cartofi cu usturoi și parmezan…bineînțeles. 🙂
Varianta lor, mai jos:
”Știu că e ciudat când auzi clișeul ăla că pui suflet, dar jur că așa este. Lucrăm cu materii prime
în proporție de 95% proaspete și e al naibii de greu. Toate produsele au temene de valabilitate
scurte, avem o grămadă de grupuri de WhatsApp care sună toată ziua cu fel și fel de necesare și comenzi de marfă, multă presiune, calcule peste calcule, achiziții organizate etc.
Toate produsele sunt alese strict pe gustul nostru. Niciun produs nu intră în meniu dacă nu ne place nouă. Mâncăm aproape mereu produse din meniul nostru ca să fim siguri că gustul rămâne la fel, indiferent dacă bucătarul se schimbă.
Pentru unele preparate testele sunt luuuungi. Uite, de exemplu, pentru coastele din meniul nostru s-au făcut probe 2 ani. 2 ani! Am cumpărat în perioada asta zeci de kilograme de coaste, am încercat zeci de rețete, până când a făcut Claudiu rețeta lui (menționez că știa să facă maxim ouă și cartofi prăjiți :)) și a prins. Oamenilor le plac coastele noastre mult.
Nu schimbăm furnizorii, nu schimbăm ingredientele și în afară de unele zile grele, ne place ceea ce facem.”
Cum s-a adaptat South Burger perioadei de criză
Deși stăteau bine cu livrările și înainte, iar acum au crescut destul de mult, tot nu se compară cu perioada în care și restaurantele erau pline, iar mulți clienți, mai ales din zona corporate, luau mâncarea la pachet. Așa că măsurile de siguranță au fost necesare și în cazul South Burger.
Au închis permanent restaurantul din Berceni, urmând să se concentreze mai mult pe livrări în aceasă perioadă. Nu vă faceți griji, însă, au mutat bucătăria doar la câteva străzi distanță, au și câteva mese pentru când se va redeschide (momentan fac renovări), la fel ca în celelalte localuri, iar în plan este și un restaurant mai mare, probabil tot în Berceni.
Au închis temporar și locația din Năsăud 97 (Rahova), însă aceasta se va redeschide la finalul săptămânii cel mai probabil. O parte a personalului este în șomaj, însă cea mai mare parte a oamenilor sunt la muncă, pe poziții, gata să pregătească prepatrate delicioase și să le livreze în siguranță.
La fel ca cele mai multe restaurante, încă nu își fac multe planuri pentru ce va urma după 15 mai, până nu se știe ceva sigur, dar vor continua să facă ceea ce fac cu pasiune și dedicare. Țin foarte mult la oamenii lor, așa că sunt sigură că vor lua decizii în favoarea clienților, pe care îi ascultă mereu.
Aș vrea să le mulțumim clienților noștri, atât celor care încă vin din prima zi și care ne dau forță să continuăm, cât și celor care nu mai vin, dar care ne-au ajutat să corectăm ce nu făceam bine.
Sincer, atunci când am deschis și am discutat de target de clienți, ne-am gândit că am vrea să fie așa – oameni ca noi – însă a ieșit mai bine decât ne așteptam, am atras unii și mai mișto. Mai facem greșeli, încă învățăm lucruri, dar suntem deschiși, conectați și încercăm să fim mai buni în fiecare zi. Nu iese mereu, dar nu renunțăm.
Andrea Cozma
Următoarele pe lista mea sunt pastele, categorie pentru care au muncit ceva în ultimul timp, fiind și multe preparate noi. Chiar acum au lansat un concurs pentru iubitorii de paste și sunt curioși care vor fi pastele preferate ale clienților. La concursul burgerului anului din decembrie – Sweety Burger a ieșit campion.
Așa cum am scris și în povestea ”La Mama”, dacă vrei să comanzi de la ei, comandă direct de pe site-ul lor sau telefonic la 021.9244, pentru a-i scuti de comisionul oprit de către serviciile de food delivery.
Aceasta este povestea South Burger, care îmi sunt foarte dragi și mi se par un model de etică de muncă, dedicare și atenție pentru clienți, care au devenit mai degrabă prieteni, mulți dintre ei.
Fie că ești sau nu din Berceni, poți încerca burgerii lor delicioși sau alte preparate care îți fac cu ochiul și sunt curioasă să-mi spui cum ți se par. La fel, dacă ai întrebări sau feedback, poți lăsa un comentariu mai jos. 🙂
Tocmai am lansat și un podcast, alături de ialoc.ro, în care povestim mai multe despre situația restaurantelor din România în timp de criză și nu numai.