Când mă gândesc la Chef Munti, primul lucru care îmi vine în minte este o ședință foto pentru un bistro foarte drăguț din Chiajna. A fost memorabilă pentru noi (+George, fotograful), deși am trecut prin zeci de localuri.
Zic doar că am mâncat, împreună cu George, vreo 6 feluri de mâncare + desert. Cu toate că nu aș recomanda niciodată așa ceva unei persoane, e nevoie de multă experiență :-)), e greu să nu încerci din toate, când mâncarea arată așa (mirosea și mai bine):
Din păcate, acel bistro s-a închis, însă Chef Munti continuă să facă mâncare delicioasă în multe restaurante, la evenimente, chiar și la TV, iar mai nou la Pajo Garden, la doi pași de mine. După ani de salivat la acea masă de la Beefstro (așa se numea loclaul din Chiajna), a venit muntele la Mohamed. Chef Munti pe teritoriul meu 🙂
Cum a ajuns Munti la Pajo Garden
Îmi pierdusem speranța că îl voi mai prinde pe Chef Munti la un restaurant, ca Head Chef, mai ales după experiența de a câștiga Chefi la Cuțite 2019. L-am văzut la tot felul de evenimente sau implicat în deschiderea unor restaurante (vorbim și despre asta mai încolo), iar apoi la emisiunea Star Matinal, dar restaurantele nu erau în plan.
Și-a deschis și propriul food truck – Gourmet Street Food, iar apoi…a venit pandemia.
”Dădusem drumul la livrări la Gourmet, dar a fost o perioadă destul de dificilă. Apoi m-au sunat de la Pajo, ne-am întâlnit și am discutat. După ce am discutat toate aspectele, am ales să rămân la ei, timp de 4 ani, mai ales că am mână liberă în ceea ce privește meniul și managementul bucătăriei.”
Pajo Garden face parte din rețeaua de restaurante MaxGroup, una dintre cele mai importante companii din HoReCa, care mai are în portofoliu și localuri precum Taverna Covaci, Trattoria Monza, Sole D’Italia, AICI, Karta, Comics Club și multe altele, peste 50 la număr.
În timp ce discutam despre diferența dintre poziționarea restaurantelor și unde se mănâncă bine, am realizat și ce diferență enormă este între felul în care alegem unde mâncăm la noi și cum procedăm în călătorii. Cei mai mulți dintre noi căutăm localuri frecventate des localnici, în cartiere, nu mergem în zonele centrale, turistice.
De ce, totuși, acasă poziționăm mai sus restaurantele centrale?
Cele mai multe restaurante sau puburi de cartier sunt pline și în destul de multe se mănâncă bine. Ok, nu este fine dining, poate nici sushi, gourmet sau fusion, dar este mâncare corectă, românească, în unele situații așa cum mâncăm și acasă, la părinți sau bunici.
Eu una, dacă aș avea ocazia să deschid un restaurant, aș alege cartierul în care stau, să fie aproape, să pot forma o comunitate frumoasă, în care oamenii se cunosc, se salută și poate chiar se ajută între ei.
Meniul Pajo Garden
Revenind la Pajo Garden, au un meniu destul de complex, în care reușesc să gătească foarte bine atât ciorbe (le-am încercat și la delivery), cât și burgeri, street food, asiatic, paste sau pizza. Din zona de street food, mi-au făcut cu ochii loaded fried, my favorite comfort food. ❤️
Au muncit mult la meniu, astfel încât să satisfacă toate preferințele clienților, atât din local, cât și la delivery, unde sunt foarte apreciate și produsele de rotiserie.
Aproape totul este făcut de ei, de la chifle, până la sosuri, care sunt extrem de importante în gustul final și care fac diferența dintre un restaurant meh și unul care se respectă.
Trebuie să trecem un pic peste vanitatea asta a noastră de bucătari și să încercăm să facem localurile să meargă cât mai bine, să gătim pentru clienți. Dacă Dexter a reușit să ducă micii în Paris, Munti de ce nu ar reuși să vândă în Pantelimon? Tot mâncare fac…
Fiecare nișă are locul ei și merită felicitări. Am vorbit mult și despre fine dining, care este clar că nu întotdeauna este bine implementat la noi. Administrarea unui restaurant de fine dining necesită extrem de multă experiență, muncă și mai ales onestitate, care la noi lipsește de multe ori.
Am discutat despre asta și cu Carmen, de la Noeme, în episodul 7 al ialoc Podcast. Puțini sunt cu adevărat corecți și chiar se aprovizionează local (nu doar declară asta) sau își fac toate sosurile și materia primă de la 0.
”Unii habar nu au ce înseamnă fine dining, folosesc ingrediente locale, pe care le iau de fapt de la Metro sau Selgros, un ou din piață, restul din supermarket și zicem că sunt locale. Punem un pic de pudră de sfeclă și facem fine dining. Ăla nu e fine dining.”, zice și Chef Munti, care declară și că iubește acest stil, chiar dacă alege să mai capete experiență momentan, până la a face vreun pas în această direcție.
”Merg pe partea mea de comfort food, pentru că o fac extraordinar de bine. Este ceea ce îmi place, lumea mă cheamă la ei la masă și îi văd zâmbind și primesc recenzii că mâncarea este foarte bună. Prefer să fac chestia asta în detrimetrul a fine dining. Inclusiv la emisiune am încercat de-a lungul timpului să introduc și câte un preparat gourmet, care nu a atras, de obicei. În schimb, întotdeauna când am făcut câte o porceală sau o mâncare bună, a fost și rating mare și lumea a înnebunit cu cerințe de rețete.”
Este clar că asta se cere majoritar și este cel mai apreciat stil printre români. Asta nu înseamnă că restaurantele de fine dining excelente nu există la noi. Sunt destule foarte bune, cu mâncare extraordinară și cele mai înalte standarde, dar asta nu înseamnă că toată lumea apreciază fine dining. La fel cum sigur sunt multe persoane care nu mănâncă burgeri sau loaded fries, care nu ar mânca în cartier sau nici nu ar încerca locuri noi.
Până la urmă și cei care mănâncă la fine dining, ajung și în piață la Obor să mănânce mici. Atunci care este problema cu cei care mănâncă doar mici?
”Recomand târgul din Pitești dacă vreți să mâncați niște mici super buni sau o pastramă cum nu se mai găsește în multe locuri sau dacă vreți să mâncați mațe pe grătar, care sunt fenomenale. Pe mine m-a dus cineva acolo, acum câțiva ani și m-am îndrăgostit de el. Mănânci pe niște scaune de plastic, albe, nu cele mai curate, cu murături făcute de ei, extraordinare.
Pentru toată lumea există piață, pentru orice local există clienți și fiecare alege ce mănâncă, ce îi place și este ok. Dacă un om nu apreciază fine dining, nu spune nimic despre el, decât că alege să mănânce altceva. La fel cum sunt oameni care apreciază cafeaua normală și pun zahăr în ea. Este ok!
Mi se pare că a pornit un curent de ”hai să te învăț eu cum să mănânci sau să bei”. Baristas care aproape nu vor să îți dea zahăr și îți dau lecții despre cum ar trebui să îți placă cafeaua. Bucătari sau patroni care ”nu sunt de acord” cu sos pe pizza, pâine la masă, extra sare în mâncare sau orice cerință a clientului.
Eu nu cred că există o variantă corectă. Există o aromă mai bună, pe care o poți aprecia doar dacă bei cafeaua fără zahăr, ingredientele din mâncare se completează mai frumos așa cum le-a gândit și preparat bucătarul și multe alte aspecte importante în gastronomie. Însă nu există corect sau greșit, fiecare om are preferințele lui, iar atunci când ajungi client undeva, poate vrei să și mănânci cum dorești.
Ce te așteaptă la Pajo Garden
Pe lângă terasa foarte frumoasă și atmosfera fresh, urbană, cu servire prietenoasă, cum găsești mai mereu în cartiere, te așteaptă și muuultă mâncare bună.
Au un meniu complex, în care poți găsi cam orice poftești, de la pizza sau paste, până la platouri de împărțit, salate gustoase, street food, barbecue sau burgeri.
Pentru că pozele vorbesc mai mult decât cuvintele (păcat că nu poate publica și mirosul :-)) las mai jos câteva produse pe care le poți încerca la Pajo.
Am și comandat de câteva ori și pot spune că mâncarea este foarte bună și la pachet, ciorbele sunt super gustoase, iar cartofii (nu congelați!) te scot din orice poftă. 🙂
Este puțin mai complicat să te bucuri de același gust la pachet, dar cei de la Pajo reușesc cu brio. Ce-i drept, locuiesc și foarte aproape și nu stă mâncarea prea mult în trafic. Însă dacă vrei să încerci produsele înainte să ajungi, poți încerca și varianta asta.
Unde îl mai vezi pe Chef Munti
Din fericire, este prezent în orice mediu, așa că îl poți urmări în emisiunea Star Matinal, unde gătește în direct (aici poți găsi și rețetele pe care le prepară), în social media pe canalele proprii sau, cel mai bine, live la Pajo Garden, unde este chiar deschis să vină la masă să-i împărtășești cum ți s-a părut mâncarea.
Dacă vrei să gătească doar pentru tine, face și evenimente private cu Gourmet Street Food, truck-ul lui de comfort food, pe care abia aștept să-l prind la primul eveniment.
La final, îți las un mesaj chiar de la Chef Munti. 🙂