Articolul pe care l-am scris despre alimentația paleolitică ketogenică, dar mai ales munca de documentare din spate, care m-a trecut prin multe studii și materiale, m-a făcut foarte curioasă să încerc pe pielea mea acest stil de viață.
Sursele pe care le menționez în articol, sunt surse de încredere și informații de bun simț, aș spune eu, confirmate de mai multe cercetări din diferite ramuri medicale.
Ce este important de menționat, încă de la început, este că nu promovez niciun fel de dietă, nu cred în diete, în primul rând, dar mai ales nu cred în a face lucruri pe care nu le simți doar pentru că spune…oricine, oricâte diplome ar avea în spate și oricâți ani de studiu.
Întotdeauna vor fi exista opinii contrare și studii care se bat cap în cap. La fel cum există oameni care se vindecă de cancer doar cu puterea minții, vegani care se simt excelent la 90 de ani sau carnivori care au analize perfecte.
Nu există o rețetă care să funcționeze pentru toată lumea și niciun consens. Singurul consens este o viață trăită așa cum simți, că pentru tine o trăiești. Iar odată ce tu ești ești bine, sănătos, împăcat, fericit, vor fi și cei din jur și îi poți susține și ajuta în mod real.
De ce am ales alimentația paleo ketogenică?
Scopul pentru care am citit foarte mult despre alimentație este să am o stare de sănătate excelentă, să mă simt bine constant, să mă îmbolnăvesc cât mai rar și să am energie să fac ce îmi propun.
În afară de perioade scurte, din care mi-am revenit rapid, nu m-am preocupat excesiv de partea de ”dietă” și de aspect fizic. Mi se pare important să ai un procent de grăsime optim și o piele curată și frumoasă, însă tot din considerente de sănătate, deși cred că cei mai mulți resimțim și presiunea socială de arăta perfect.
Nu voi intra în detalii științifice aici, le-am sumarizat în articolul din vară, așa că voi trece direct la motivele mele:
- fac în primul rând un test – vreau să respect cât mai riguros lista de alimente, deși nu mă văd făcând asta toată viața(momentan), să văd exact ce rezultate am (analize, greutate, nivel de energie)
- nu consider că produse precum dulciurile (orice conține zahăr sau îndulcitori), snacks (orice e pe raft, într-o pungă), produse din făină (pâine, biscuiți, paste, covrigi etc.) sau produsele procesate (mezeluri din comerț, semi-preparate, sosuri, etc.) aduc vreo valoare reală asupra sănătății. Dimpotrivă!
- orice nu se mănâncă și crud, nu sunt tocmai sigure pentru organism: leguminoase, boabe, cartofi etc.
- orice produs care îți crește insulina rapid, precum sucuri din fructe, alcool, produsele cu mulți carbohidrați (dulciuri, paste, pizza, sendvișuri, unele fructe etc.). sosuri sau alimente foarte procesate sau cu conținut mare de uleiuri vegetale, vine la pachet cu probleme de sănătate:
- lactatele (oricât iubesc brânza), deși valoroase nutritiv, conțin în primul rând hormoni de vacă, incompatibili cu ai omului, evident. Asta pentru că, după cum bănuiesc că știi, singurul scop al laptelui este să hrănească puiul în primele luni de viață.
Dacă mănânci constant carbohidrați, ai în permanență concentrația de insulină din sânge ridicată, care duce la hipertensiune, obezitate, trigliceride crescute, colesterol LDL crescut și altele. Dacă îndeplinești 3 din 5, deja ai sindrom metabolic, care are cauze strict alimentare, indiferent de cât de sănătoase sunt alegerile.
Odată ce te informezi temeinic, produsele care conțin zahăr și făină vor deveni dușmanii sănătății tale. Creierul îi dorește la fel cum și noi rămânem mult timp în situații toxice, însă corpul cedează la un moment dat. La început cu senzații ușoare, apoi cu imunitate scăzută, boli cronice și auto imune, iar mai departe îți poți imagina…
Ce alimente sunt cele mai bune pentru sănătate
În general, mai ales când vine vorba de schimbări importante, este de preferat să ne gândim către ce ne îndreptăm, ce vrem să facem, avantaje și beneficii, nu la ce renunțăm. În cazul ăsta, ce alimente alegem să mâncăm, nu ce eliminăm.
În linii mari, iată ce mănânc:
Pe lângă acestea, se mai adaugă din când în când puțin unt, semințe și nuci, morcovi, roșii gătite, tobă și șunculiță (le iau de la producători mici), fasole verde și cam atât. Poate părea puțin, însă lasă loc de foarte multe opțiuni, inclusiv la mesele din oraș. Gătesc mâncarea doar cu untură de porc și folosesc ulei de măsline extravirgin pentru salate.
Până acum, într-o lună, am făcut o singură excepție pentru o felie de tort. De fapt, două, am băut și 2 pahare de vin la o ieșire cu fetele, însă vinul a fost ok. Zahărul în schimb, oribil. M-a durut stomacul foarte tare, deși nu am aproape niciodată dureri de stomac. Mi-a fost extrem de foame la nici 2 ore după, deși în multe zile mănânc abia la 2-3pm și o dată pe săptămână fac și pauză 24 de ore. Nu mi-a fost foame în nicio clipă ultima lună, cât mi-a fost după tort. M-am simțit rău și a doua zi dimineață, când am avut stări de greață și slăbiciune.
Pentru mine, asta a fost suficient să conștientizez și mai clar cât de toxic este zahărul pentru organism și să mă încurajeze mai departe să nu-l mai consum.
Îmi iau plăcere și din fructe sau unt de arahide (100% arahide), shake-uri de lapte vegetal cu fructe și pudră proteică sau, dacă chiar simt nevoia de un desert, clătite sau brioșe preparate cu făină de cocos (dacă găsești, cea de konjac e și mai bună), pudră proteică, ouă și lapte vegetal.
Este important și când mănânci, nu doar ce…
Un alt lucru care mi-a îmbunătățit clar nivelul de energie, printre multe alte beneficii, este postul intermitent, în care încerc să mănânc mesele zilei în decursul a 8 ore. De cele mai multe ori, îmi și iese. 🙂
Bănuiesc că ai auzit de postul intermitent și beneficiile sale. Pe scurt, nu consumi calorii timp de 16 ore, iar în celelalte 8 consumi câte mese dorești. Există și varianta de 14/10 sau chiar 12/12, care este mai accesibilă. Măcar 12 ore fără mâncare sunt un răgaz decent dat organismului, în care se poate concentra pe refacere și pe funcțiile vitale, nu digestia alimentelor.
Ce beneficii are:
- primul și cel mai important este controlul greutății. Sunt deja cunoscute toate problemele și complicațiile cu care vin la pachet obezitatea, mai ales bolile cardiovasculare.
- prevenția diabetului și a bolilor auto-imune (cu condiția, bineînțeles, să mănânci alimente sănătoase în fereastra de 8 ore).
- reduce colesterolul și previne boli ale ficatului sau sistemului digestiv.
- protejează creierul și funcțiile cognitive.
- contribuie la un somn mai calitativ, un nivel de energie mai ridicat și longevitate.
Dacă vei încerca, vei vedea pe pielea ta beneficiile, organismul nostru are nevoie să se concentreze și pe alte activități, iar o pauză de la mâncare, mai ales între 8pm și 8am nu are cum să-ți dăuneze.
Ideal ar fi, din când în când, să ții un post și de 24 de ore. Eu fac pauză, de exemplu, joia, pentru că este o zi accesibilă, în care nu îmi aglomerez multe activități. De joi după-masă, până vineri după-masă nu consum decât apă, ceaiuri și cafea.
Nu doar că mă simt excelent așa, dar am reușit să elimin și dependența de mâncare, lucrul care mă deranja, de fapt, cel mai tare. Oricine mă cunoaște știe cât iubesc mâncarea și cât de mult mâncam. Pe lângă asta, asociam mâncarea și cu orice sentiment. Mâncam să sărbătoresc, când eram tristă, nervoasă, plictisită sau fericită.
Știam că nu poate fi sănătos să mănânci în funcție de stările emoționale, dar îmi oferea prea mare satisfacție să schimb ceva. Mâncarea ar trebui să ne ofere energie să trăim, să fie combustibil, nu scopul final. Mâncăm ca să trăim, teoretic, nu trăim pentru a mânca. Cu toate acestea…
Idei de mese și preparate sănătoase
De obicei, mănânc două mese pe zi: una pe bază de ouă, cealaltă carne + legume. Nu sunt cele mai aspectuoase mâncăruri (nici eu nu excelez la plating :-))), dar important este să te hrănească.
Prima masă:
- omletă cu legume (ardei, ciuperci și/sau zucchini), avocado și baby spanac sau kale
- frittata cu legume și șuncă sau bacon (cumpărate de la producători mici și verificați, ideal – multe variante de bacon din comerț au zahăr, așa că verifică bine eticheta)
- ouă ochiuri sau fierte cu jumări, tobă sau șunculiță și legume
- shake de proteine cu fructe de pădure
- ouă cu bacon și ardei la cuptor, în forme de brioșe. Poți adăuga în forme de brioșe orice combinație de ouă (întregi sau bătute), carne și legume, chiar și brânză.
Cam orice combinație de ouă cu carne și legume este foarte bună. De multe ori, facem câte un platou cu ouă, șunculiță, mușchiuleț sau tobă de la sibieni, măsline, salată de kale, baby spanac sau castraveți cu avocado.
A doua masă:
- pui cu legume la cuptor. Orice parte din pui (pulpe, aripioare, piept, condimentate după gust), alături de broccoli, conopidă sau zucchini la cuptor.
- somon la cuptor cu legume
- curry de creveți cu orez de conopidă (adică conopidă mărunțită, cât să arate ca orezul)
- ficăței sau organe trase în tigaie cu untură și usturoi (organele conțin foarte mulți nutrienți, așa că ar trebui consumate des)
- conopidă la cuptor cu cotlet de porc
- pește cu piure de broccoli
- supă/ciorbă de pui/vită/oase
- grătar cu murături sau salată de varză murată
- tocănițe de inimi și pipote sau conopidă sau orice carne preferăm
- varză cu ciolan
Ai de ales din o mulțime de variante de carne gătită la grătar, la cuptor, pe tigaie sau slow cooked cu legume și salate. Îmi mai place foarte mult o salată de zucchini tăiat foarte subțire (fâșii sau julienne) cu usturoi pisat și oțet balsamic.
BONUS: reduci și risipa de alimente, consumând doar câteva alimente, pe care le poți folosi într-o frittata, de exemplu, când încep să se degradeze. Nu știu cât de important este pentru tine, dar mie mi se rupea sufletul când aruncam o grămadă de mâncare.
Este destul de ușor să mănânci sănătos, cât să poți susține un stil de viață activ și satisfăcător, în care trăiești pentru tine, nu pentru dependențe sau obișnuință, odată ce treci de primele zile.
De asemenea, ajută foarte mult și o bună organizare a meselor. Noi facem cumpărături cam o dată pe săptămână, comandăm carne online, la fel și anumite legume (kale, avocado), murături din familie, iar de la supermarket doar legume congelate, fructe, pește sau fructe de mare. Ouă și mezeluri (tobă, mușchi, jumări, șunculiță), cumpăr de un producător din Sibiu, din Piața Obor.
Apoi, gătim o dată pe săptămână mai multă mâncare în 2-3 ore (carnea și legumele la cuptor, supe, mâncare gătită, ouă fierte sau în forme de brioșe), iar pentru restul ne ia câteva minute să facem o omletă, salată sau un platou de gustări. După primele 2-3 săptămâni, devii expert. 🙂
Acestea fiind spuse, îți doresc o alimentație echilibrată, care să îți dea energie să faci ce vrei tu și un pic mai multă atenție la propriul corp, care știe, de obicei, ce să ne ceară.
Îmi poți scrie oricând ai întrebări și mă poți urmări și pe Instagram pentru mai multe idei, inspirație și diverse. 🙂