Am realizat în timp ce gândeam titlul că fug de cuvântul fericire. E primul lucru care îmi vine în minte atunci când vreau să exprim orice ține de o stare de bine, energie și bucuria de a trăi. Ni se promite fericirea pe toate drumurile și este ceva ce nu doar că se construiește foarte greu (și nu rămâne așa mereu, oricum), dar nici nu poate veni din exterior. Așa că înțeleg reticența.
Așadar, medicina chineză (sau orice terapie, produs sau experiență) nu-ți va aduce fericire în mod direct, la fel cum nici nu te va proteja de toate bolile din lume. În schimb, cred cu tărie că aplicând câteva principii destul de simple, îți crești foarte mult șansele să îți petreci zilele cu multă energie și să ai un organism care funcționează optim.
Am interacționat, pentru prima dată cu adevărat, cu medicina chineză toamna aceasta, chiar dacă știam de ea și mai citisem câte ceva și în trecut. Foarte pe scurt, în ianuarie am avut o intervenție chirugicală pentru a scoate o tumoare la glanda parotidă, din fericire benignă, dar cu urmări asupra nervilor. Fiind în lobul profund, exact pe unde trec nervii faciali, exista un risc de paralizie. Voi scrie mai pe larg într-un alt articol, pentru că nu există prea multe informații și mai ales experiențe personale și știu cât de mult le-am căutat și eu.
Foarte pe scurt despre urmările operației și cum am ajuns la acupunctură
În mod normal, pentru că nu au fost secționați sau ciupiți, nervii ar fi trebuit să își revină în totalitate după 5-12 săptămâni, hai 6 luni. Nu a fost cazul meu, plus că a fost afectat și nervul accesor spinal, adică cel care susține postura și trimit impulsuri către mușchii trapezului sau cel sternocleidomastoidian. În lipsa impulsului, mușchii s-au atrofiat destul de rapid, așa că am avut nevoie și de kinetoterapie, pe lângă fizioterapie și ce am mai făcut eu acasă.
Nu va fi un articol medical, dar era important de menționat istoricul meu, pentru că fiecare caz este unic, la fel cum orice terapie sau tratament funcționează diferit de la o persoană la alta.
Pentru fizioterapie și kinetoterapie m-am lăsat pe mâinile lui Dragoș Luscan de la KinetoFit, unde a construit o echipă foarte bună și profesionistă și colaborează inclusiv cu medici fiziologi și ortopezi, pentru a găsi cel mai bun program de recuperare. Ca idee, las mai jos un video cu câteva exerciții. Am publicat 2 pe Instagram și mai urmează unul cu o încălzire zilnică, cu care îmi încep ziua, dar și un interviu cu Dragoș despre cum să fim într-o formă fizică cât mai bună și să evităm accidentările. Dar să le luăm pe rând. 🙂
Răbdarea nu este punctul meu forte când vine vorba de corp, așa că am căutat constant și alte opțiuni, precum mai multe tipuri de masaj, acupunctură și RPG (reeducare posturală globală). Pe toate le recomand oricui, pentru o postură corectă și pentru a evita dureri și afecțiuni ale coloanei și articulațiilor pe viitor. Cu toții ajungem și acolo, ideal cât mai târziu.
Nu trebuie să ajungem cu diverse afecțiuni sau dureri, pentru a avea grijă de corpul nostru, la fel cum avem și de casă, mașină sau de cei din jur.
Beneficiile medicinei chineze pentru imunitate
Auzisem foarte multe despre acupunctură, așa că am vrut să o încerc pe pielea mea și să văd efectele. Am ajuns direct la sursă, la un maestru chinez, unde am descoperit și echilibrarea energetică și terapia cu ventuze.
Terapia cu ventuze constă în aplicarea unor cupe de sticlă, pentru a crea un vid, cât să atragă sângele la suprafața pielii. Eu una le-am văzut și la bunici, deci se practică și la noi de foarte mulți ani. După o singură sesiune (și câteva vânătăi), mi-am recăpătat mult din mobilitatea umărului, ceea ce e wow!
Echilibrarea energetică este ceva ce nu pot explica, în schimb. Se tot discută în ultimul timp destul de mult de energii, incluziv fizica cuantică a demonstrat că suntem energie și se găsesc informații despre energiile Yin și Yang inclusiv în lucrări științifice importante. Așadar, nu mai este ceva foarte ezoteric sau SF și medicina începe să îmbine tot mai mult tratamentele cu terapii alternative.
Dacă despre chakre, aure și alte detalii nu știu prea multe și nici nu vreau să aprofundez momentan, a avut mult sens tot ce ține de energiile Yin și Yang.
Yin-yang reprezintă un echilibru dinamic de forțe opuse, dar complementare și interconectate, cunoscut sub numele de chi. Pe scurt, principiul antic yin-yang observă că în toate aspectele lumii fizice, există dualitate. Prin urmare, există și un element al lumii nonfizice – ceea ce nu vedem, ci simțim. Este aproape imposibil să ajungi exact la sursa informațiilor și să găsești explicații matematice, însă dacă stai să observi cu atenție, vei simți aceste lucruri.
În cazul meu, a reieșit că am un surplus de energie Yin, care se traduce prin mai puțină motivație, picioare reci și frig, în general, nesiguranță, indecizie, stări de tristețe, contemplare etc. În general, lucruri care se traduc printr-o energie mai negativă și pasivă, which was true. Cei cu energie predominantă Yang, pe de altă parte, sunt energici, activi, impulsivi, muncesc prea mult și au dificultăți în a se relaxa și a se odihni. De asemenea, sunt mai nervoși și explozivi. Las mai jos și o imagine, să fie mai simplu de observat opoziția.
Toți avem în noi ambele energii, iar cheia este să le echilibrezi, nu să te duci cu totul în direcția opusă. Un organism echilibrat înseamnă energie frumoasă, sănătate, relații armonioase și reușite pe toate planurile.
În plus, ca reguli generale de întreținere a energiilor Yin și Yang:
- Consumă alimente sănătoase, cât mai naturale: proteine, grăsimi sănătoase, fructe și legume. De asemenea, elimină pe cât posibil zahărul, carbohidrații (sunt suficienți în produsele animale, fructe și legume), uleiurile vegetale și alcoolul.
- Mișcă-te cât mai mult și ieși din casă în prima oră de la trezire. Ideal este să fie soare și să te plimbi în natură, dar și 3 ture de bloc, pe ploaie, sunt foarte bune. În rest, întărește-ți musculatura și susține-ți organismul cu antrenamente ușoare cu greutăți, stretching sau yoga, alergare etc.
- Fă-ți ordine în casă și finanțe. Elimină pe cât posibil datoriile și cumpărăturile de impuls și cumpără doar ce este esențial pentru o viață echilibrată. Cu cât mai puține obiecte, cu atât mai puține decizii și factori de stres. Fiecare lucru necesită îngrijire, spațiu de depozitare și loc în minte.
- Sincronizează-te cu ritmul naturii, mergi la somn mai devreme iarna, trezește-te odată cu soarele, fă activități mai intense în prima parte a zilei, expune-te la frig (dușuri reci, plimbare afară) și relaxează-te seara, fă stretching, folosește cât mai puțină tehnologie, fă băi calde. meditează etc,
Și, cel mai important, ascultă-ți corpul și ai încredere în el. Ce simți că ai nevoie: mișcare fizică, odihnă, mâncare caldă, fructe și legume proaspete, liniște, socializare? Nu ai nevoie de tratamente minune, sucuri pentru detox, retreat-uri în natură, după care te întorci la ritmul haotic al vieții și alte lucruri ieșite din comun. Doar puțină atenție și îngrijire, la fel cum îngrijești mașina, căreia îi faci revizii, îi pui combustibil bun, nu o supraturezi, o aștepți să se încălzească sau să se răcească dacă e cazul, nu o bagi în gropi etc.
Tu cât de important ești pentru tine?
Medicina chineză automatizată la JAD Wellness
Tot în ultimele luni de căutări am redescoperit și centrul JAD Wellness. Spun redescoperit pentru că am mai fost la ei acum vreo 2 ani, dar neavând probleme de sănătate nu am mai continuat și am prioritizat către sport și alte activități.
JAD Wellness este echilibrul perfect între natură și tehnologie și este specializat în masaj automatizat cu pietre de jad, turmalină și raze infraroșii. Mie îmi place masajul cu ulei, pe piele, dar am cunoscut mai multe persoane care nu sunt confortabile cu contactul fizic, așa că pentru ei este soluția perfectă. Masajul este automatizat, se face îmbrăcat și este personalizat în funcție de afecțiuni și preferințe.
Folosim principii milenare provenite din Medicina Tradiționala Chineză, veche de 5000 de ani, printre care: chiroterapie, presopunctură, termoterapie (cu raze infraroșii), cristaloterapie, aromaterapie, pe care le îmbinăm armonios cu un decor fermecător, intim și plin de naturalețe și cu muzică de relaxare.
Ioana-Mihaela Ciucă, Owner JAD Wellness
Găsești câteva informații despre medicina chineză și la ei pe site, aici, cât și articole foarte interesante pe blog.
Pentru că îmi place să descopăr povestea chiar de la sursă, am preferat să-i întreb chiar pe ei de unde ideea și cum au ajuns să trateze mii de oameni în cei 8 ani de activitate, într-o Românie pe care nu o credeam deschisă la acest gen de servicii. Așa că am provocat-o pe Ioana-Mihaela Ciucă la o sesiune de terapii și întrebări. 🙂
”Am avut ocazia să mă întâlnesc cu această oportunitate la un târg de wellness organizat în 2012. Mi s-a părut un concept interesant care mi-a captat atenția. Ulterior mi-am programat o întâlnire pentru a testa procedurile, m-am simțit foarte bine și am simțit efectele chiar de la prima ședință. Aveam deja informații despre modul de abordare a medicinei tradiționale chineze și mi-a fost ușor să înțeleg cum funcționează terapiile. Planetele s-au aliniat și decizia de a intra în acest domeniu mi-a venit imediat. Mi-a plăcut ideea de a îmi face o carieră din a oferi oamenilor o stare de bine prin metode naturale, ușor de folosit și la îndemâna oricui. Primul pas l-am făcut ca francizat casajad, iar după 8 ani de activitate intensă am decis să mergem pe un drum nou, cu dorință de a deschide mai multe locații și de a ajunge la cât mai mulți oameni”, ne spune Mihaela, owner JAD Wellness și persoana pe care o veți întâlni prima la centru. 🙂
Cele mai des întâlnite beneficii obținute de clienții sunt legate de îndreptarea posturii, eliminarea durerilor de spate, încălzirea musculaturii, eliminarea stărilor de oboseală și reducerea stresului.
Exemple de succes de la JAD Wellness
Sesiunea clasică pentru mine arată cam așa:
- Termoterapie pe salteaua cu pietre din jad și raze infraroșii. De obicei la 54 de grade, cât să încălzesc foarte bine tot spatele.
- Masaj terapeutic pe patul cu role din jad, pietre de turmalină și raze infraroșii, din cap până în picioare.
- Masaj Shitshu la picioare, care folosește prespunctura în talpă și pe gambe, pentru stimularea circulației și eliminarea durerilor de picioare. Inclusiv pentru monturi este foarte bun.
- Aici fac și masaj cervical pentru contracturile mai mari din zona trapezilor și omoplaților. Din cauza paraliziei și atrofiei, anumiți mușchi compensează pentru toate mișcările pe care le fac, așa că am constant contracturi.
Pe mine mă ajută foarte mult, mai ales pentru eliminarea durerilor de spate, a contracturilor și detensionarea musculară. Mușchii spatelui meu sunt, în noua realitate, fie scurtați, fie tensionați, fie contractați, așa că mă ajută foarte mult, împreună cu căldura. Apoi, al doilea beneficiu este, evident, cel de relaxare. Este momentul meu din săptămână în care simt că am grijă de mine și nimic altceva nu este mai important.
Am întrebat-o și pe Mihaela cum a beneficiat de terapii, având în vedere că este prima persoană care le-a testat. 🙂
Pe mine aceste proceduri m-au ajutat foarte mult în eliminarea durerilor de spate, având discuri herniate în zona lombară și cevicală, căpătate în urma celor două nașteri. M-a ajutat foarte mult în stimularea circulației sangvine, pentru că sufăr ca majoritatea femeilor de mâini și picioare reci, m-a ajutat la eliminarea retenției de apă din țesuturi și, bineînțeles, la relaxarea minții. Poate unul dintre efectele cel mai greu de cuantificat este relaxarea minții – este incredibil cu câtă energie mă ridic de pe patul cu role din jad, pietre de turmalină și raze infraroșii!
Ioana-Mihaela Ciucă, Owner JAD Wellness
Iar un alt exemplu de succes este chiar primul pacient client, după ce au testat serviciile pe familie și prieteni. ”Dl. Vasile, din Vaslui, a venit la București special pentru termoterapiile cu raze infraroșii și presopunctura cu role din jad și a rămas la fiul lui pentru două săptămâni. La 74 de ani avea un cu chef de viață remarcabil, dar starea de sănătate nu îi mai permitea să fie activ și vesel, așa cum îi placea lui să fie. A venit cu multe afecțiuni precum hernii de disc operate, hipertensiune, insomnii, articulații atât de rigide încât era, practic, înțepenit. A venit în baston, adus cu mașină. Am stabilit să facem ședințe de două ori pe zi și după câteva zile a început să vină singur, pe jos și fără baston. Dl. Vasile a plecat de la noi răzând și plângând în același timp! A fost momentul în care am știut că nu mai avem cale de întoarcere, a fost confirmarea Universului că facem ce trebuie!, ne mai spune Mihaela.
Descoperă dacă ți se potrivesc serviciile, mai ales în sezonul rece
Mie mi se pare că nimănui nu i-ar strica câte o sesiune completă din când în când, dar cum nimic nu funcționează pentru toată lumea, este ceva ce trebuie testat și adaptat pentru tine.
Pentru corectarea posturii și eliminarea durerilor de spate, dar și pentru probleme de circulație periferica deficitară, cele mai eficiente proceduri sunt cele făcute cu salteaua de termoterapie timp de 30 min, urmată de masajul pe patul cu role din jad timp de 40 min. Iar dacă ai și dureri de picioare, picioare umflate sau furnicături, poți opta pentru masajul shiatsu pentru picioare, care durează 20 minute/ședință. Pentru gonartroză există și o terapie cu genunchieră cu cristale de turmalină și jad, iar pentru dureri cervicale, încearcă aparatele speciale create pentru a relaxa aceste zone.
Pentru iarnă, cea mai bună alegere este termoterapia cu raze infraroșii, care pătrunde în țesuturi până la o adâncime de la 3,5 cm și creează vasodilatație. Este stimulată circulația sangvină, iar sângele duce mai ușor macronutrienți către organe și țesuturi și tot organismul este stimulat și echilibrat. De asemenea, este stimulată circulația limfatică, contribuind astfel la detoxifierea profundă a organismului.
Testează gratuit serviciile JAD Wellness
Ce mi se pare minunat este că poți testa gratuit serviciile, să vezi ce funcționează cel mai bine și dacă ți se potrivește. Mie mi se pare că se văd beneficii încă de la prima ședință, dar fiecare organism are nevoie de un alt timp și alt tip de stimulare.
Iar la final, las un ultim mesaj de la Mihaela:
Avem frecvent promoții sau pachete speciale! Sunt surpize pe care le vom anunța la momentul potrivit! Aș aminti doar faptul că toți clienții noștri pot testa gratuit terapiile noastre. Așa am procedat întotdeauna deoarece considerăm că este foarte important ca oamenii să înțeleagă mai întâi procedurile și cum acestea le pot schimba viața!
Ioana-Mihaela Ciucă, Owner JAD Wellness
Descoperă mai multe pe JADWellness.ro și urmărește-i și pe Facebook sau Instagram. În curând va urma și un giveaway, așa că țineți aproape. Iar în perioada următoare voi mai publica și alte informații despre lucrurile care m-au ajutat în această perioadă, dar și despre sănătate, în general.
Dacă ai orice întrebare, te rog să lași un comentariu sau să-mi scrii oricând pe mail sau pe rețelele sociale. La fel și celor de la JAD Wellness. 🙂