Mi-a luat mult timp să scriu acest articol, pentru că e o provocare să găsești cuvintele potrivite pentru un loc atât de frumos și special. Știam multe despre Pensiunea Dealul Verde, am văzut zeci de poze, reportaje TV, dar tot m-a impresionat acest view:
Pare ireal, ca și cum ai fi într-o poveste și cam așa este toată experiența, senzația asta nu m-a lăsat nici în a 3-a zi. Iar după toate discuțiile pe care le-am avut cu Sergiu și Nicoleta, creatorii acestui paradis, cu atât mai greu mi-au venit cuvintele care să le facă cinste. Până la cuvinte, uite un rezumat video al sejurului solo la Dealul Verde. 🙂
Transformarea unui simplu deal în ceea ce se vede acum a presupus multă muncă, pasiune, atenție pentru fiecare mic detaliu și, bineînțeles, provocări și nopți nedormite.
Am cea mai mare admirație pentru oamenii care îndrăznesc să meargă mai departe de a visa și nu se lasă până nu-și văd visul devenit realitate. În secret, toți visăm la o pensiune sau o cafenea a noastră, nu? 🙂 Dar puțini ajungem să ne trăim visul…
Nouă ne place să fim gazde, ne dorim să ne răsfățăm musafirii cu mâncăruri alese, din produse locale, conserve și murături făcute de noi, dulcețuri de casă și miere adevărată. Să le oferim cadrul perfect în cazul în care își doresc o vacanță romantică sau liniștea de care au nevoie, în cazul în care o caută.
Am creat „Dealul Verde” din dorința de a oferi oamenilor șansa să trăiască și în realitate ceea ce se aventurau să trăiască în vis. Un loc de basm, din care oaspeții noștri să plece cu o singură întrebare: „ Oare chiar a fost real?”
Sergiu Arsenie
Le-a ieșit de minune, chiar asta este întrebarea cu care am plecat. Asta, plus reactivarea viselor de a trăi în mijlocul naturii, departe de oraș și multe gânduri de ”ce ar fi dacă?”…
Pensiunea Dealul Verde: de la vis la realitate
Ideea a fost plantată în 2016 când s-au hotărât să plece din București și să lase în urmă viața de oraș. Își doreau cât mai multă natură, așa că o pensiune era alegerea firească.
Timp de câteva luni s-au tot plimbat prin România în fiecare weekend, în căutarea locului ideal. Au bătut la pas zeci de sate și tot felul de locuri frumoase, au vorbit cu localnici pentru a afla cine are de vândut vreun teren și așa au ajuns în Porumbacu de Sus, care a fost a perfect match.
Ca o paranteză, îmi povesteau cât de mult se respectă la sat orele de prânz sau duminicile, unde nu prea mișcă nimic. Și la mine la țară e la fel, nici seara nu prea mai suni sau mergi în vizite. Iar recent vorbeam cu cineva stabilit în Olanda că pentru olandezi cina în familie e sfântă; la orele 18-19 nimeni nu răspunde la ușă sau telefon (cred că așa e în mai multe țări nordice). Mi se pare foarte frumos și viața cred că e mai bogată când ne bucurăm și de timp petrecut în familie, liniște, conexiune, nu doar muncă, bani și construit.
Porumbacu de Sus e locul perfect în care găsești oameni de calitate și o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, multă natură sălbatică, dar și utilități, obiective turistice și tot ce ai nevoie la câțiva km distanță.
Terenul fiind în deal, acest tip de construcție era singura opțiune pe care Nicoleta și Sergiu au văzut-o, pentru a se integra perfect în natură. Au mai căutat case de hobbiți ”îngropate”, să se asigure că se poate face ce visau ei, deși în România nu mai există ceva similar, iar mai departe au fost doar o serie de pași necesari pentru a ajunge la ce vedeți azi: proiect, accesarea de fonduri europene, construcție și birocrație. Deși te duce cu gândul la The Hobbit, inspirația adevărată au fost bordeiele tradiționale, pe care cei mai norocoși dintre noi le-am văzut la bunici sau străbunici.
”Ce știam foarte clar este că nu voiam colțuri, muchii sau unghiuri în pensiune.”
Nicoleta Tănăsescu
Un alt must a fost bucătăria deschisă și un salon cât mai mare și aerisit. Cum spune Nicoleta, ”ne-am luptat pentru fiecare cm pătrat din această pensiune”.
Mai multe despre tot ce a presupus proiectul găsești și în reportajul din cadrul emisiunii Viața Satului, difuzat în noiembrie, cu o lună înainte de deschidere.
Camerele și deschiderea oficială a pensiunii Dealul Verde
Au deschis oficial pe 27 decembrie 2019 și ca orice business construit cu pasiune și entuziasm, au fost total nepregătiți. 🙂
Pensiunea a fost plină, deși nu au apucat să facă niciun fel de promovare, iar cele 2 fete cu care au vorbit să-i ajute la cina de revelion, nu au mai răspuns în ziua respectivă. Așa au rămas singuri, cu 16 oaspeți în pensiune. Au uitat să cumpere inclusiv artificiile, deși anunțaseră un foc de artificii pentru noaptea dintre ani. Însă totul a ieșit foarte bine într-un final.
”Masa a ieșit perfect, lumea s-a simțit bine, s-au distrat. Noi vreo 3 zile nu am dormit, eram niște roboți.”
Nicoleta Tănăsescu
Legat de design-ul camerelor, tot Nicoleta ne spune că ”în camere am pus lucruri care ni s-au părut de bun simț. Am pus lucrurile pe care am vrea noi să le găsim și ne fac să ne simțim bine. Pe parcurs am tot descoperit lucruri care lipseau sau ar fi adus mai mult confort, așa că am mai adăugat câte un cuier, perne și ce propuneri am mai primit și de la clienți.”
Ce este impresionant este că fiecare obiect din camere este ales de ei personal sau chiar făcut de ei, cum ar fi chiuvetele, bibliotecile și multe detalii din camere. Pe lângă Nicoleta și Sergiu, foarte mult a contribuit și Ileana Ianachis, nora lor și una dintre cele mai creative persoane pe care le cunosc eu. Este specializată în design vestimentar, însă talentată în orice ține de design și creație. Între timp, a dezvoltat și proiectul Zestre, unde găsești obiecte din ceramică pictată manual și fețe de pernă tot manual lucrate. Însă vor urma multe alte lucruri frumoase, așa că dacă apreciezi obiectele unice, lucrate manual, urmărește-o pe Facebook sau Instagram.
Toate acestea și multe alte obiecte și-au găsit și ele locul în lounge-ul de la Dealul Verde, în colțul meșterilor artizani.
Cel mai frumos este să le vezi live, mi se pare că fiecare obiect se mulează perfect în camere și le dă un farmec aparte, dar îți las aici și câteva detalii care mi-au plăcut foarte mult.
Iar ca să termin și cu design-ul camerelor, care m-a impresionat până la cel mai mic detaliu, las și câteva imagini cu băile. Mi se pare fascinant cum au reușit și aici să păstreze doar curburi și să construiască totul manual din lut, piatră sau lemn, inclusiv ”cabinele de duș”. 😍
Meniul este predefinit, din ingrediente locale și delicios
Când merg într-un loc nou, abia aștept să experimentez gastronomia locală și să descopăr gusturi noi. Ajută și că îmi place aproape orice (mai puțin spanacul și ciorba de burtă), așa că mă bucur de mâncare în orice colț al lumii.
La Dealul Verde în prețul cazării sunt incluse și micul dejun și cina, plus cafeaua, sucurile naturale și gustările, așa că dacă stai să te gândești cât cheltui de obicei la restaurant, se justifică prețul mai mare. Noi cel puțin cheltuim mereu peste 100 de lei când ieșim, așa că este avantajos, mai ales că totul aici este de calitate, natural și local. Tot 100 de lei/persoană ar fi și meniul de prânz sau cină dacă alegi doar să mănânci la ei și include: ciorbă, fel principal, desert, băuturi. Trebuie doar să-i anunți înainte și să te asiguri că ești ok cu meniul. Meniul este prestabilit, însă se adaptează nevoilor clienților cu drag. Veganii, de exemplu, ar trebui să stabilească în avans meniul, pentru că cele mai multe preparate au carne.
Toate produsele sunt cumpărate de la localnici și de la carmanegeria din sat, așa că nu îți vei face griji legate de ce ai în farfurie. Din fericire, mulți fermieri mici și-au luat certificate de producători, așa că pot lucra cu pensiuni și afaceri locale, ceea ce este minunat pentru dezvoltarea comunităților rurale.
Anul ăsta e primul an în care culeg și roadele grădinii proprii, așa că mare parte din legumele pe care le vei mânca sunt proaspăt culese și 100% curate. Grădina reprezintă cea mai mare satisfacție și bucurie, un lucru la care au visat încă de la început, dar de care abia acum au avut timp.
Povestea butoiașului delicios
Tot la capitolul mâncare vreau să împărtășesc și povestea celui mai special preparat din meniu, care a fost creat de probabil cel mai tânăr bucătar ever. 🙂
Nepoțelul lor de 5 ani este în spatele rețetei, în care a combinat cele mai delicioase ingrediente din deserturile lui preferate. Așa s-a născut butoiașul delicios, nume ales tot de Toma, care arată cam așa:
Activitatea preferată la Dealul Verde: relaxarea
Iar dacă tot ai ajuns în mijlocul naturii, te așteaptă o mulțime de activități în aer liber și în împrejurimi. Primul loc în care m-am oprit a fost un hamac din poieniță, care mi se pare locul perfect de citit, dormit sau lenevit, pur și simplu. Seara a fost rezervată saunei și ciubărului. Tot ce este în jur îți încântă ochii atât de mult, că uiți de telefon, mail-uri, deadline-uri sau orice altceva.
Toate acestea sunt și ele incluse în prețul cazării, deci nu prea mai ai nevoie de nimic altceva odată ce ai rezervat o cameră.
Singurele lucruri extra care se plătesc sunt narghileaua, focul de tabără și jocurile din sera special amenajată pentru distracție cu masă de biliard, PS4 și multe altele. Aa…și prânzul dacă rămâi în pensiune, dar mie mi se par suficiente cele 2 mese îmbelșugate, plus că cei mai mulți vizitează alte lucruri în timpul zilei.
Apropo de vizitat, printre lucrurile pe care le poți face în zonă se numără:
- Povestea Calendarului – un parc tematic cu 12 căsuțe care reprezintă lunile anului. Pe mine m-au impresionat mult și am plecat de acolo cu multă apreciere pentru fiecare lună a anului, fiecare specială în felul ei;
- Castelul de Lut, Valea Zânelor – care nu cred că mai are nevoie de nicio introducere;
- Drumeții către Cabana Negoiu, cascada Negoiu și multe alte trasee;
- Poți face echitație
- Ferma de cerbi din zonă
- Palatul Brukenthal Avrig
- Bâlea Lac și Transfăgărășan sunt la o oră distanță
- Sibiul este și el la mai puțin de o oră distanță
- Mai poți face canyoning pe râul Porumbacu, pumtrack sau traseele din Aventura Parc Drăguș
Eu am mers doar la primele două, care sunt la 15 minute de mers pe jos. Am fost fără mașină, așa că m-am bucurat doar de împrejurimi, dar a fost suficient. 🙂
Pe viitor, au și ei o listă de dorințe, printre care se numără o mini fermă, poate cu iepuri sau capre pitice, poate animale domestice, activități pentru adulți, ateliere pentru copii, o căsuță din ceramică. Rămâne de văzut ce se va concretiza, eu una aștept cu interes să văd ce lucruri frumoase se mai construiesc în Porumbacu de Sus.
Apropo de comună și de ce poți face în jur, am descoperit și acest reportaj la Kanal D, care mi s-a părut foarte drăguț și îmi dă speranță că se vor găsi locuri tot mai frumoase în România.
De ce să alegi Pensiunea Dealul Verde
Pe lângă faptul că este un loc unic în România și cu totul deosebit, cum poți vedea cu ușurință în orice poză, mi se pare că are pachetul complet.
Natura este superbă și găsești o mulțime de locuri de făcut. Mâncarea este senzațională și gătită cu multă iubire; chiar dacă sună clișeic, adevărul este că simți când mâncarea este făcută cu drag.
Îți încarci bateriile la maximum. Pentru mine nimic nu este mai relaxant decât o după amiază leneșă în hamac și o seară cu program de ciubăr, saună și somn la 10, maximum 11. Mai mult e destul de greu să reziști. :-))
Chiar dacă este destul de scump, ai foarte multe incluse în prețul cazării: mic dejun și cină, saună, ciubăr, sucuri naturale, cafea, apă, gustări, cărți, hamac, internet. Cam tot ce ai nevoie pentru câteva zile de relaxare…
Locul este foarte potrivit și pentru cei mici, iar animalele de companie sunt și ele bine venite. Copiii se pot bucura și de locuri de joacă, trambulină, leagăn și multe activități distractive.
Cele mai mari satisfacții pentru ei? Oamenii pe care îi întâlnesc și bucuria pe care o văd în ochii celor care ajung la Dealul Verde. Așa că nu e de neglijat nici partea de socializare, pentru că vin mulți oameni de calitate, deschiși, iar Sergiu și Nicoleta sunt gazdele perfecte.
”Sunt lucruri mici care ne emoționează, cum ar fi să-mi mulțumească un copil de 8 ani pentru masa delicioasă sau să fie observat un detaliu la care știm că am muncit mult. Cel mai mult ne bucurăm când oamenii simt munca din spatele a tot ce presupune Dealul Verde. Ne dă aripi și multă energie să continuăm.”
Află mai multe despre ei pe site-ul lor, pe pagina de Facebook sau Instagram, iar pe Booking poți găsi următoarele disponibilități.