Interesul meu pentru articulații a crescut în mod accelerat după o operație care s-a lăsat cu o paralizie a mai multor nervi din zona facială și a gâtului. Asta a dus la atrofie musculară pe toată partea dreapta și mi-a afectat mobilitatea umărului, plus multe dureri de umăr, spate și compensări ale mușchilor..din tot corpul practic. Nu aș fi crezut că totul e atât de bine legat în corpul nostru și că dacă se ”defectează” ceva, se produce un efect în lanț.
Până atunci, trebuie să recunosc că sportul mă interesa mai mult să arăt bine și să pot face handbal în continuare. Am făcut atât de multe greșeli, acum că am studiat mai mult ce înseamnă de fapt un corp sănătos, că nu înțeleg cum de mai sunt funcțională și nu am avut nicio accidentare majoră până acum.
La KinetoFit am ajuns în 2021 având mare încredere în expertiza lui Dragoș Luscan. Inițial am mers pentru prietenul meu, care avea ceva dureri la umăr. Atunci nici nu mi-am pus problema că eu nu pot să ridic umărul și să fac anumite mișcări. Abia după ce m-a văzut și dr. Andrei Popescu, tot la KinetoFit, am descoperit că ”mica” mea paralizie de la operația recentă m-a afectat mult mai mult și am nevoie de fizioterapie și kinetoterapie. Așa a început lungul drum al recuperării și odată cu el multe conștientizări legate de corp, articulații și cum să avem grijă de noi…zilnic.
De ce să faci mișcare zilnic?
Înainte să trecem la discuția cu Dragoș și ce ți-am pregătit pentru viitorul apropiat, simt să mai insist puțin pe importanța mișcării zi de zi, ca parte din viața noastră, nu ca hobby. Din păcate, ajungem să-i apreciem importanța doar când avem probleme, apar accidentări, ne doare spatele, ne doare genunchiul, glezna sau orice altceva. Cele mai multe dureri pot fi însă evitate prin mișcarea zilnică a fiecărei părți a corpului. Iar de făcut sport pentru a slăbi, nici nu mai zic… Slăbitul îl ”facem” în bucătărie, în schimb, sportul îl facem pentru mobilitate, forță, funcționalitate, longevitate, viață sănătoasă..mai continui?
Pe măsură ce îmbătrânim, articulațiile noastre devin din ce în ce mai vulnerabile la uzură și deteriorare. Pe lângă dureri si disconfort, ne afectează în mod semnificativ mobilitatea și calitatea vieții.
Ai nevoie de mușchi și articulații sănătoase pentru ridicat copiii în brațe, cărat valiza în călătorii, aplecat după lucruri fără dureri, stat la birou 8 ore, desfăcut borcane, spălat geamuri, făcut sex și multe altele. Ai dificultăți cu oricare din lucrurile astea?
Mai las câteva beneficii ale sportului mai puțin cunoscute și de la Dr. Mark Hyman:
- Îmbunătățește funcția și sănătatea digestiei.
- Îmbunătățește funcția imunitară, crește numărul și funcția mitocondriilor și echilibrează nivelul de zahăr din sânge și insulina, hormonii tiroidieni și sexuali.
- Îmbunătățește procesul de detoxifiere, circulația sângelui și fluxul limfatic.
- Crește lungimea telomerilor.
- Reduce inflamația.
- Îmbunătățește sănătatea mitocondrială, influențează pozitiv căile de detectare a nutrienților și inversează schimbările epigenetice dăunătoare, care apar pe măsură ce îmbătrânim. Adică te întinerește…
De asemenea, sportul este mult mai mult decât ce vedem în sălile de fitness. Nu trebuie să tragem de fiare, să alergăm maratoane sau să ne rezervăm ore întregi pentru antrenamente istovitoare. Putem integra mișcarea în activitatea noastră zilnică, putem începe oricând (azi e cel mai bine) și este necesară oricui, indiferent de vârstă, sex, venituri sau orice altă etichetă.
Tocmai în această idee, voi face și o serie video, pe Instagram și Tik Tok (aici am deja câteva, inclusiv de la KinetoFit), cu exerciții simple pentru mobilitatea articulațiilor din cap până în picioare. Adică de la cervicală, până la glezne. 🙂
Exercițiile sunt făcute la KinetoFit, la indicațiile lui Dragoș și a echipei de profesioniști de acolo, deci poți avea toată încrederea că sunt utile și potrivite oricui.
Sănătate din cap până în picioare cu Dragoș Luscan
Cred că Dragoș Luscan nu mai are nevoie de nicio prezentare, având în vedere contribuția pe care a avut-o în performanțele unor sportivi precum Simona Halep, Horia Tecău și Florin Mergea, David Popovici sau a unor echipe precum naționala României de handbal sau Dinamo București.
Din fericire, interesul lui nu este doar în jurul sportivilor de performanță, iar de expertiza lui beneficiem și noi, ”muritorii de rând” care vrem să funcționăm la capacitate cât mai bună.
Interesul lui Dragoș pentru kinetoterapie a început tot în urma unei accidentări din perioada în care făcea handbal de performanță. Pe vremea aia nu existau mulți specialiști, iar la echipă nici vorbă de preparatori fizici sau kineterapeuți. Mai mult, i s-a spus că totul este în mintea lui, deși simțea că ceva e în neregulă cu genunchiul.
“Mi s-a întâmplat o dată să stau în pat, în timp ce învățam și mi s-a blocat genunchiul brusc la 90 de grade. Am dat cu o cremă rapid, dar a durat câteva minute bune să-și revină.”
Într-un final, tot la operație a ajuns, însă așa a avut ocazia să întâlnească o doamnă kinetoterapeut foarte bună. Odată cu această experiență a fost declanșată în el ideea de recuperare medicală și efectele vindecătoare ale kinetoterapiei.
În urma unei alte accidentări la umăr, am ajuns într-un alt cabinet de recuperare medicală, unde am întâlnit un profesor care mi-a explicat mai multe și m-a făcut să-mi deschid ochii și să-mi placă meseria asta.
În plus, mereu am avut o empatie pentru cei din jur, am încercat să ajut, așa că lucrurile s-au potrivit ca o mănușă.
În această perioadă era student la Facultatea de Sport, unde a descoperit că există și specializare în kinetoterapie, la care s-a și înscris după ce a terminat prima facultate.
”După ce am făcut practică un an de zile, am decis să fac și facultatea de kinetoterapie. Între timp mai făceam masaj colegilor sau îi ajutam cu diverse accidentări pe care le aveau. Dacă nu știam anumite informații, le căutam în cărți. Cu asta m-a ajutat foarte mult facultatea, că aveam acces la o bază de date foarte mare, plus material de practică cu colegii mei, care s-au lăsat pe mâinile mele.”
A doua recuperare a mers mult mai bine și pe lângă ce făcea cu kinetoterapeutul, a aplicat și pe el tot ce citea în cărți. Acesta a fost doar începutul, urmând apoi mulți ani de învățare continuă, de cursuri și specializări, pe care continuă să le facă și astăzi, pentru a oferi cele mai bune soluții oamenilor cu care lucrează.
Metoda pe care o folosesc este una mult mai axată pe mișcările pe care le poate face corpul nostru și încep de fiecare dată să lucrez la sursa problemelor, nu efectul accidentărilor. Ceva ce mi-a marcat cariera este că am reușit să ies repede din țară și am ajuns să iau contact cu niște oameni care m-au învățat cum să gândesc, în cadrul specializărilor pe care le-am făcut. Aceștia au devenit mentori în timp și apelez la expertiza lor de fiecare dată când am o anumită problemă.
Dragoș Luscan
Bineînțeles că după ce a creat această bază de cunoștințe, avea nevoie și de confirmări directe. Acestea au venit în timp, prin rezultatele foarte bune pe care le-a avut cu pacienții și cu sportivii cu care a lucrat.
”Așa mi-am dat seama că sistemul după care lucrez dă rezultate, face oamenii fericiți, mai puternici și mai încrezători în forțele proprii, indiferent că e vorba de sportivi de performanță sau oameni care vor să aibă un stil de viață sănătos.”
Ce fel de persoane ajung la KinetoFit
Aproximativ 80% din persoanele care vin la KinetoFit sunt persoane normale, ca mine, ca tine, care au mai făcut ceva sport sau care n-au intrat niciodată într-o sală de fitness.
Cel mai des vin la centru cei care au dureri de spate, operații la genunchi, glezne, umeri, persoane care stau mult la birou sau care vor să devină mai puternice și să ducă un stil de viață mai sănătos, pur și simplu.
Combinația de nume Kineto + Fit vine de la faptul că se ocupă atât de partea medicală (consultații, fizioterapie, kinetoterapie), cât și de fitness.
Cele mai puternice exemple mi s-au părut cei care abia puteau să meargă și au ajuns să alerge un maraton sau să își seteze obiective mai îndrăznețe..
”În general, oamenii sunt luați de obicei de la ”–” și aduși la ”0” într-un program de recuperare. Pe mine mă interesează să-i iau de la ”–” și să-i aduc la nivelul ”8-9-10”, indiferent că vorbim de sportivi de performanță sau de persoane normale. În cazul sportivilor de performanță îi putem lua de la 6 și duce la nivelul maxim.”
Însă niciun program de antrenament nu funcționează perfect dacă nu există și componenta de refacere. Aici cei de la KinetoFit vin iarăși în sprijinul clienților, ca data viitoare să se antreneze mai bine.
Ce face parte din programul obșigatoriu de refacere (inclusiv pentru noi, de aplicat acasă)?
- Stretching după antrenament.
- Masaj – măcar unul la 2 săptămâni dacă nu poți săptămânal sau acasă, folosin un foam roller.
- Băi de apă caldă/rece (ultimul rece). Așa îți crești elasticitatea vaselor de sânge pentru a crește toleranța la efort. Inclusiv expunerea moderată la soare ajută.
- Un somn odihnitor -este principala metodă de refacere.
- Alimentație echilibrată – supraponderalitatea cauzează multe probleme.
Așadar, au o abordare integrată a tuturor lucrurilor care contează pentru o sănătate optimă. iar dacă nu le faci pe toate, Dragoș spune că nu îți dorești să ajungi în top, la capacitate maximă. iar eu sunt de acord! 🙂
Greșeli frecvente care duc la accidentări
Mi-a plăcut foarte mult ce a spus Dragoș legat de articulații:
Use it or loose it!
Simplu, clar și adevărat! Dacă nu îți folosești articulațiile la maximul de mobilitate (end range of motion), îți creezi anumite bariere restrictive în timp, iar ca să le depășești devine tot mai greu.
Crede-mă că e foarte neplăcut să ajungi să nu poți să mai ridici umărul sau să faci anumite mișcări ”normale”. Mai ales să știi că e din vina ta și că puteai să faci puțină mișcare zilnică pentru a le preveni.
Mișcare înseamnă exerciții simple, folosind un tempo corect și fiecare mișcare controlată pentru a lubrifia articulațiile cât mai bine. Pentru fiecare articulație vom face câteva videos, să te inspire să le introduci zilnic în programul tău. Multe pot și făcute la birou, cât stai în trafic sau cât stai lângă aragaz, ba chiar integra în activitățile casnice, de ce nu? 🙂
”De exemplu, dacă îți pierzi foarte mult din mobilitatea genunchiului, în timp poate nu vei mai putea să alergi. Asta vine la pachet și cu un șchiopătat uneori, care o să îți dea o durere de gleznă sau șold, coloană lombară, să evidențieze o scolioză și așa mai departe.”
Ce greșeli duc în general la accidentări:
- Lipsa încălzirii – indiferent de ce tip mișcare faci, ai nevoie de puțină gimnastică, să îți încălzești articulațiile.
- Folosirea inadecvată a greutăților – degeaba pui 30kg cât vezi la colegul, dacă depășește capacitatea ta maximă.
- Probleme de tehnică – trebuie respectată biomecanica (pârghiile) organismului.
- Supraantrenament (ex. un antrenament prea lung, să recuperezi unul pierdut).
- Accidentări din neatenție, călcat strâmb, pivotări greșite etc.
- Refacerea ineficientă (somn deficitar, lipsa stretching-ului, a băilor calde/reci, alimentație proastă)
- Stat prea mult la birou sau la volan – se scurtează musculatura posterioară și vei simți restricțiile în tot corpul atunci când te ridici. În timp, asta duce la multe probleme musculare și articulare.
- Poziție incorectă la birou – monitorul într-o parte sau prea jos, mâna pe mouse multe ore, picior peste picior etc.
Dintre toate, ultimele două mi se par cele mai serioase, având în vedere că cei mai mulți ne petrecem majoritatea timpului stând pe scaun. Eu efectiv simt că nu mai sunt făcută pentru birou, fac mișcare, mă simt super, stau la birou, mă doare spatele, mă dor șoldurile, genunchiul și toate cele.
”Dacă stai multe ore într-o poziție, se creează un pattern greșit. Asigură-te că ai o poziție corectă constant și că iei pauze la maximum o oră să te miști, să faci câteva întinderi.”
La ce semnale să fii atent?
Orice durere e semn de inflamație, dacă se înroșește sau învinețește zona, dacă se umflă sau dacă ai probleme funcționale, de genul să se blocheze o articulație, să nu mai poți face o mișcare pe care puteai s-o faci cu ușurință etc.
Apropo, l-am întrebat și dacă e o problemă când îți trosnesc încheieturile – mie îmi trosnește constant șoldul de exemplu sau glezna la anumite mișcări. Din fericire, nu e semn rău, e doar o eliberare de gaze și de presiune din articulații. Totuși, nu forța articulațiile, de la trosnit la depășirea barierei anatomice, adică ruptură, e doar un pas, uneori mai mic de 1cm.
Cum să eviți accidentările și cât sport e suficient sport?
În primul rând, asigură-te că te încălzești bine înainte de orice tip de mișcare, fie că mergi la sală, ieși la o alergare rapidă sau faci câteva ture de bazin.
”Încălzirea trebuie să fie de cel puțin 15 minute”
Dragoș Luscan
Ți se pare prea mult?
Poți folosi încălzirea și pe post de antrenament, nu trebuie separate. Folosește benzi elastice sau diverse accesorii și integrează în încălzire mișcări pentru zona pe care vrei să o antrenezi, elemente de yoga, stretching etc. Încălzirea este tot antrenament și este foarte benefică, în niciun caz pierdere de timp cum o vedeam eu înainte.
Pentru cei cu programul mai aglomerat, un program săptămânal ideal ar arăta așa:
- 2 antrenamente cu greutăți
- 1-2 antrenamente de cardio, care poate fi orice de la alergat, la o clasă de aerobic, cycling, box, sport de echipă, tenis etc.
Asta este tot. Ideal ar fi să au unul dintre antrenamente în aer liber și evident, să faci puțin stretching după fiecare antrenament.
Multe persoane, în special femeile, fug de antrenamentele cu greutăți, însă este demonstrat științific că antrenamentele cu greutăți îți cresc densitatea osoasă și sunt esențiale pentru o viață sănătoasă, inclusiv pentru evitarea bolilor neurodegenerative. (Peter Attia sau Andy Galpin vorbesc mult despre asta)
Se pun chiar și greutățile mici, de 1-2 kg, deci nu-ți imagina că trebuie să sari direct la zeci de kg. Dimpotrivă, așa doar îți crești șansele la accidentări.
Este important însă să îți notezi greutățile și să crești constant, Creșterea poate fi săptămânală sau la 2 săptămâni, însă noutatea pentru mine este că trebuie să și descrești periodic. Dragoș compară asta cu urcatul pe munte, nu poți urca la nesfârșit, te mai și oprești, mai ajungi și la platou.
Cum ar putea arăta un exemplu de creștere/descreștere corecte:
- Săptămâna 1: 10 kg
- Săptămâna 2: 12 kg
- Săptămâna 3: 15 kg
- Săptămâna 4: 12 kg
- Săptămâna 5: 15 kg
- Săptămâna 6: 17 kg
Și așa mai departe, aici tu îți știi nivelul și simți cel mai bine ce greutăți ar fi bine să folosește. Poți urma același plan cu 1-2-3-2-3-4 kg, de exemplu. Nu te grăbi, important este să faci mișcare cât mai des, nu să ajungi la mari performanțe.
Apoi, ține cont și de ce am discutat pentru refacere: stretching, băi calde/reci, masaj, somn, alimentație optimă.
Dușurile reci fac minuni pentru starea ta de sănătate generală (am mai scris și aici pe scurt) și îți promit că disconfortul e mai mic decât ai crede. Plus că te simți foarte bine după – TRY IT!
De ce servicii poți beneficia la KinetoFit
La KinetoFit vei găsi o abordare integrată, așa că ai parte de toate serviciile, de la fizioterapie, la kinetoterapie, recuperare, masaj, trigger point, pregătire fizică și inclusiv sfaturi legate de somn, alimentație și orice ai nevoie pentru o viață echilibrată.
Se lucrează doar cu supervizare, pentru a se asigura că faci totul corect și că urmezi un program personalizat. Prețurile nu sunt atât de mari pe cât ai crede, sunt apropiate de costurilor celor mai multe săli care au varianta de antrenor personal, încă condițiile și expertiza echipei sunt incomparabile. Prețurile pentru serviciile de fizioterapie pornesc de la 40 de lei/ședință, iar cele de kinetoterapie sau pregătire fizică sunt în jur de 150 lei/sesiune. Evident, prețurile diferă în funcție de necesități și de câte ședințe ai nevoie, așa că pot fi chiar mai mici.
Dacă ai nevoie să te recuperezi după o accidentare, să te pregătești pentru o operație sau să-ți îmbunătățești postura, este evident de ce să alegi serviciile KinetoFit. Însă recomandarea mea ar fi să încerci câteva ședințe de pregătire fizică și pentru a învăța să faci corect exercițiile, pentru a-ți face un plan de creștere musculară sau să te pregătești corect pentru un maraton, de exemplu.
Pe site-ul Kineto.Fit găsești toate detaliile, la fel și pe pagina de Facebook sau Instagram. Dragoș este și el deschis să-ți răspundă oricând la întrebări și îi poți scrie pe Facebook sau Instagram sau să-ți faci chiar o programare la el la numărul 0766 593 500 sau direct pe site.
Cuvânt de încheiere
În încheiere mai spun doar că voi actualiza acest articol cu filmulețele antrenamentelor pe care le-am pregătit pentru sănătatea articulațiilor și nu numai, pentru a le avea pe toate la un loc.
Așa că dacă vrei să te inspiri și să integrezi exercițiile în rutina zilnică, salvează acest articol în Bookmarks și revino la el oricând ai nevoie. Voi posta totul și pe Instagram și Tik Tok, dar aici cred că sunt mai ușor de urmărit. Vor urma exerciții pentru:
- Cervicală (video aici)
- Umeri
- Coloană
- Șolduri
- Genunchi
- Glezne
- Încheietura mâinii
- Program de încălzire
- Stretching
- Exerciții de făcut la birou sau la volan (nu în mers, evident :))
Dacă ai întrebări, sugestii sau te-ar ajuta orice altceva, lasă-le în comentarii și voi face tot posibilul să le integrez în plan și să le discut cu Dragoș.
Sper să îți fie util și îți doresc mai mult ca orice altceva:
Un corp sănătos, articulații elastice și energie din belșug pentru orice îți dorești să realizezi. Ține de tine să te miști bine și la 80 de ani.