Îmi place foarte mult cuvântul ospitalitate, care definește perfect ce ar trebui să existe, înainte de orice altceva, în industria HoReCa. Poți oferi o experiență frumoasă și dacă ești salon de înfrumusețare, magazin de orice fel sau librărie. Însă dacă ești cafenea, restaurant, pensiune sau hotel, ospitalitatea este esențială. Până la urmă, ăsta este tot sensul afacerii tale (și să te îmbogățești, bineînțeles, dar știm amândoi că asta se întâmplă mai greu :-))
Din când în când mai apar valuri de afaceri care ”fură ochii”, mai ales de când social media este la putere și tot mai multe persoane aleg locuri instagramabile, unde poate nu au parte de cea mai frumoasă experiență. Dacă vrei să ai succes mulți ani, în schimb, este nevoie să investești în ceva mai mult decât aparențe și 1-2 elemente wow.
În viziunea mea, cele mai importante elemente sunt:
- Felul în care te simți într-un loc – oamenii, servirea, amabilitatea, energia bună.
- Produsele de calitate – mai bine mai puține și calitative, decât ”cu de toate” pentru toți (aplicabil atât pentru mâncare și băuturi, cât și pentru decor și facilități).
- Raportul calitate-preț. Poți să ceri mulți bani pe puțin, dar e puțin probabil să dureze, la fel cum e puțin probabil să fie apreciat ceva ce e ieftin, deci și cu produse mai de proastă calitate sau puține investiții.
…și, în general, lucrez doar cu afaceri care le bifează măcar pe 2-3.
BONUS: Preferatele mele sunt cele pornite de la un vis, dintr-o pasiune personală și construite pe munca unei echipe frumoase, a unei familii, cum văd tot mai des în ultimul timp.
Toate aceste lucruri, care fac afacerea ta specială, trebuie comunicate constant, într-o formă cât mai ușor de urmărit.
Chiar dacă ai echipă de marketing sau lucrezi cu o agenție, mi se pare esențial să îți pui amprenta în tot ce reprezintă compania ta. Oamenii iubesc poveștile, așa că îndrăznește să ieși în față, să îți spui povestea, să te dezvălui în fața clienților tăi și ai toate șansele să îi câștigi pe termen lung.
Cum comunici eficient – strategie de conținut GRATUITĂ
Scopul acestei pagini este să îți pun la dispoziție ce am învățat eu în vreo 10 ani de marketing, dintre care ultimii 6 predominant în industria HoReCa. Știu că este o perioadă foarte grea și înțeleg perfect ce costuri a avut această pandemie, din toate punctele de vedere. Tocmai de aceea am creat această resursă gratuită, un Excel cu care eu lucrez zilnic și mi se pare foarte eficient și ușor de folosit.
Am întâlnit multe afaceri frumoase, pub-uri mici, cafenele sau pensiuni care s-au stins ușor din lipsă de clienți. Nu pentru că nu ofereau calitate și nu s-a investit suficient în ele, ci pentru că a lipsit comunicarea și o minimă strategie de marketing – o modalitate prin care povestea lor să ajungă la oameni.
Dacă ești ca mulți din industrie, tu te ocupi și de publicat conținut pe social media, printre toate celelalte. Sau dacă nu tu, te mai ajută un prieten, un angajat sau câte un colaborator, din când în când. Ideal este să ai om sau chiar echipă dedicată promovării, însă situațiile de criză, cer soluții de criză.
Nu trebuie să fii expert în marketing sau social media, nici să ai un mare talent la poze sau scris. Este suficient să scrii câteva cuvinte sincere despre afacerea ta și să te organizezi puțin în jurul unei strategii pe care o poți implementa de unul singur. Nu vei câștiga premii, dar îți vei atinge scopul…și anume, să rămâi prezent în feed-ul clienților și potențialilor clienți.
Dacă ai ajuns aici, probabil ai dat click pentru resursa gratuită pe care ți-am promis-o, așa că nu mă mai lungesc cu vorba. Ți-am pregătit la link-ul de mai jos (click pe text sau imagine) un calendar pe care să-l folosești pentru strategia ta de conținut.
Descarcă aici calendarul de conținut, împreună cu strategia de social media.
Cum îți sugerez eu să folosești această resursă:
- Alege-ți 2-3 puncte forte ale afacerii tale, pe care vrei să le promovezi (de ex.: mâncarea, echipa, natura).
- Gândește-te la ce tip de conținut (foto, video, repost de la clienți, text, campanii, evenimente etc.) poți crea ușor și ce resurse implică.
- Planifică postările în calendar și asigură-te că publici conținut cu regularitate. Puncte bonus pentru conținutul episodic (ex.: vederea de weekend, de la clienți, în bucătărie, echipa etc.)
Dacă momentan timpul și resursele nu-ți permit să publici conținut mai des de 2-3 ori pe săptămână, începe așa și mai plusezi eventual cu Story-uri în care poți pune și conținut mai spontan și autentic (ideal ar fi ca tot conținutul să fie autentic și cât mai fără filtre și ”glam”). Încurajează-ți și clienții să te eticheteze în postări și stories și răsplătește-i ori de câte ori este posibil…măcar cu o mulțumire. 🙂
Despre mine, Anna Mușat profesionistul
Lucrez de peste 8 ani în marketing și comunicare, timp în care am coordonat și implementat numeroase campanii de comunicare și strategii de promovare. Abordarea mea este întotdeauna orientată pe rezultate imediate și strategii de content ușor de pus în practică de oricine, indiferent de cunoștințe.
Am administrat zeci de conturi de social media, în special restaurante, pub-uri și cluburi și colaborez cu branduri precum Tuborg sau Carlsberg. De asemenea, am rulat campanii de Facebook & Instagram Ads de zeci de mii de euro și insist mereu să fie o componentă a strategiei de social media. Mai bine investești 200 de lei și ajungi la o mică parte din publicul care te interesează, decât deloc și să te bazezi că ceea ce postezi va atrage organic mii de clienți. Am mai scris despre crearea de conținut și bugete și aici sau aici.
Scrie-mi pe mail la info@anamusat.eu sau direct pe Instagram dacă pot să te ajut cu o strategie de content sau câteva sfaturi (dau și sfaturi gratuite, don’t worry). 🙂